Gaan we sneller schaatsen door stretchen?

Op uw gezondheid! Een column gericht op gezond sporten.

Turnsters doen het heel vaak en atleten regelmatig. Sommige trainers en schaatsers zie je uitgebreid rekoefeningen doen voor ze de ijsbaan op gaan maar veel Vikingers beperken zich tot soepele handbewegingen in “Jaap” na de training.  Wat zeggen de deskundigen?

Eind vorige eeuw is er  veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van rekoefeningen in de sport. Gerard  v.d. Poel schreef daar over verschillende samenvattingen in SPORTgericht die we  bespraken tijdens trainersoverleg.

Hoe moeten we rekken? Langzaam langdurig rekken (15 sec) leidt tot goede verbetering van de  spierlengte.

Zien we minder  sportblessures na zorgvuldig rekken? Hiervoor is  geen hard  bewijs gevonden.  Er zijn wel aanwijzingen dat er minder overbelasting-blessures voorkomen bij goed rekken.

Worden de sportprestaties beter na rekken in de warming-up?  Niet  in het algemeen, wel bij sporten waar grote  lenigheid vereist is zoals turnen.

Lastig bij dit soort onderzoeken  is dat veel “op de grote hoop gegooid wordt” waardoor de uitkomsten niet altijd zo specifiek zijn. Wat wel duidelijk wordt is dat statisch rekken de spierlengte  verbeterd en de spierspanning verlaagd

Laten we eens specifiek naar de schaatsbeweging kijken. Tijdens de  afzet van de schaatsbeweging strekken knieën en heupen. De strekspieren moeten kracht leveren, terwijl de buigspieren moeten ontspannen. Logisch dus dat je voor de  wedstrijd (of training) de buigspieren moet rekken maar de strekspieren niet! Na afloop wil je de strekspieren wel weer snel laten ontspannen, en dus rekken.

Daarnaast geldt dat rekken, in het algemeen, de lenigheid verbetert. Absoluut een item voor schaatsers die in het algemeen niet uitblinken in souplesse.

Conclusie: zorgvuldig rekken kan de prestaties verbeteren.  

Daarnaast vind ik zelf dat bij schaatsen, wat een individuele sport is terwijl je in een groep traint, een gezamenlijke warming-up en cooling-down de groepscohesie bevordert. Dus doen!

Op uw gezondheid! Willem van Lindenberg

Volgende keer: sportblessures en rekken.