Start marathonschaatsen

Op vrijdagavond 9 oktober 2015 om 19.15 uur start de inschrijving van het marathonschaatsen.
Inschrijven is alleen mogelijk met een wedstrijdlicentie gekoppeld aan een relatie nr. welke is verstrekt door de KNSB. Vrijdag wordt er om ongeveer 21.15 uur gestart met een proef marathon voor alle categorieën. Leuk om aan mee te doen! Twijfel je nog of marathon schaatsen leuk is dan kan je dat die avond uitproberen.

De marathonwedstrijden worden gehouden op vrijdagavond van 21.00 uur tot 23.30 uur.
Kosten voor een geheel of gedeeltelijk seizoen zijn 15 euro. Je kunt je ook opgeven voor de regiocompetitie (zesbanentoernooi) dan komt er nog 20 euro bij, je kan alleen meedoen aan het zesbanen toernooi als je in baancompetitie meedoet in de klasse C1/M1en voor de dames bij de C2 of C1.
Je kunt online inschrijven of dit vrijdagavond doen bij de jurytoren van de Jaap Eden IJsbaan.

Veiligheid

Een aantal zware ongelukken tijdens ijstrainingen en marathonwedstrijden in de herfstperiode 2014 was voor de KNSB aanleiding om veiligheid rondom het schaatsen op de agenda te zetten. Onder andere sporters en experts hebben in een speciaal ingestelde werkgroep gesproken over veiligheid. De KNSB vindt het belangrijk haar verantwoordelijkheid hier in te nemen en neemt extra maatregelen om het marathonschaatsen veiliger te maken.

Wat zijn de regels als het gaat om uitrusting?

Deelnemers aan marathonwedstrijden

In verband met je veiligheid draag je als deelnemer aan marathonwedstrijden:

  • snijvaste handbescherming;
  • snijvaste scheenbescherming;
  • snijvaste enkelbescherming;
  • gesloten kleding met lange mouwen en broekspijpen.

Verder dienen de buizen van de schaatsen gesloten te zijn. De bladeinden van de buizen moeten zijn afgerond met een straal van minimaal 1 cm (ronding 10 cent munt).
Het gebruik van wisselijzers of -schaatsen is gebonden aan regels (zie verder reglement)
Het gebruik van de kluunschoen tijdens natuurijswedstrijden is toegestaan mits dit geen gevaar oplevert voor de andere deelnemers.
Het is niet toegestaan voorwerpen te dragen waarbij redelijkerwijs ingeschat kan worden dat daardoor bij een ongeval een verhoogd risico op schade of letsel ontstaat.

Deelnemers aan landelijke en internationale KNSB marathonwedstrijden op kunst- en natuurijs dragen bovendien:

  • snijvaste nekbescherming;
  • een valhelm die voldoet aan de ISU regels (ASTM norm F1849; is norm voor shorttrack). De helm dient een regelmatige vorm te hebben zonder uitsteeksels.
  • snijvaste kleding wordt aanbevolen.

Overige activiteiten rond veiligheid

De KNSB gaat verder onderzoek doen, bijvoorbeeld naar volledig snijvaste pakken en pylonen in de bochten. Verder zal de KNSB bekijken hoe we deze maatregelen volgend jaar kunnen doorvoeren in de regionale marathoncompetities en bij de jeugd. Samen met onze achterban en de ijsbanenexploitanten willen we veiligheid verder bevorderen in de wedstrijd- en recreatieve schaatssport. Zo’n 90% van onze KNSB verenigingen geeft aan dat veiligheid een actueel thema is voor hen.