Wie gaat er mee naar de Weissensee?

De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) organiseert al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Alternatieve Elfstedentochten. Zoals ieder jaar zijn er weer een aantal Vikingers die richting de Weissensee afreizen om deze Alternatieve Elfstedentocht te rijden. Het evenement vindt plaats in de laatste 2 weken van januari 2016 en dit jaar neemt René Groot het voortouw om te kijken wie er zin hebben om mee te gaan richting het beroemde ijs van de Weissensee. Het is een heerlijke week lang vertoeven op en om het ijs!

Het programma

 • Zondag heenreis c.a. 6 uur in de ochtend weg. Aankomst in de avond, kwartier maken in het hotel.
 • Maandag acclimatiseren, uitrusten van de reis, omgeving verkennen, studie en maandagmiddag 15:00 uur je startbewijs ophalen en naar om 16:00 uur naar briefing in de grote tent. De tocht wordt dan doorgesproken, met name het weer, de ijscondities en heel belangrijk hoe laat start je en hoe laat moet je de laatste ronde in. Na die tijd mag je namelijk niet meer aan een nieuwe ronde beginnen.
 • Dinsdag c.a. 5:15 opstaan, eten, klaar maken. 6:00 naar de start en om 7:00 uur start van de eerste groep. Om de 5 minuten start een groep, en 7:15 start de laatste groep. Als je wil, kan je ook later het ijs op. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden te weten 100, 150, en 200 km. ‘s Avonds is het blarenbal.
 • Woensdag uitpuffen en nagenieten. Vrij om iets te doen.
 • Donderdag vrij om iets te ondernemen, skiën, schaatsen, langlaufen, in het hotel blijven?
 • Vrijdag de 2e kans om te rijden. Mocht de tocht op dinsdag niet zijn doorgegaan.
 • Zaterdag terug reis.

Alle informatie en het weekprogramma van de organisatie kun je terugvinden op hun website.

Er wordt verder geen programma gemaakt. Je bent dus vrij om te doen wat je wil. Ook heel belangrijk voor de oudere jeugd, er is alle ruimte om te studeren.

Hotel Tschabitscher

Het hotel is een familiehotel/boerderij van de familie. Je kunt hier bv. proeven van eigen vlees en de zelfgemaakte marmelades.

 • Prijstechnisch goed hotel.
 • Redelijk dichtbij, het ijs is op 1,5 km en de start op 4 km afstand. Wat ook meespeelt, is dat je op de dag zelf niet de berg op (over) moet om van het hotel naar de Weissensee terug te gaan. Twee jaar terug wisten enkele Vikingers ternauwernood nog naar het hotel te rijden voor deze door heftige sneeuwval onbereikbaar werd.
 • Het hotel heeft verschillende appartementen / kamers ter beschikking. Het hotel kent een kleine menukaart voor de middag en avond. ’s Ochtends is er ontbijtbuffet. Er is de mogelijkheid voor speciale verzoeken, zoals calorierijk-eten op maandagavond – de dag voor de prestatietocht.

Kosten

Vervoer heen en terug (onbekend), zelf regelen en benzine/diesel delen. Als je gebruik maakt van een auto met 4 personen, c.a. 40,- pp 1100 km.: De opties zijn: trein, eigen auto en vliegtuig.

 • Overnachting: per nacht tussen de € 20 en € 30 (Dat ligt aan het aantal personen en de hotel indeling) zie onderstaande voorbeelden.
 • Alternatieve Elfstedentoertocht (200km), t/m 16 jaar € 35,00
 • Alternatieve Elfstedentoertocht (200km), vanaf 17 jaar € 70,00
 • Voor dit bedrag ontvang je een transponder, startnummer, er staan mensen langs de kant met bouillon, thee, krentenbrood, bananen, snelle Jelle, rozijnen en sinaasappel partjes. EHBO, een certificaat en het AET kruisje.

Zorg voor voldoende kleding (laagjes) en een skibril. Meer over je schaatsen en de kledingkeuze op de website van de AEW

Er is elektronische tijdwaarneming aanwezig. Het thuisfront kan dus precies zien hoe ver je bent, en ze weten zelfs eerder dan jou hoe snel je rijdt.

Lijkt het je erg leuk om mee te gaan, geef je dan voor 6 november aanstaande op bij René Groot via: 06 53 18 01 01 of per e-mail via: ing_renegroot@hotmail.com. Er zal eind november een bijeenkomst worden georganiseerd om de details door te spreken.