Astrid de Graaf zet punt achter marathonschaatsen

Na een marathonschaats carrière van negen jaar heeft Astrid de Graaf afgelopen week besloten een punt te zetten achter het schaatsen op het allerhoogste niveau. Ze zegt zich na dit schaatsseizoen volledig te willen storten op haar tweede sportliefde de 1e divisie dames landelijke Triathlon. Astrid begon in 2005 landelijke marathons te schaatsen en was toen 21 jaar, ze kwam uit  voor de studenten SKITS-VU ploeg. In 2010 maakte ze de overstap naar de commerciële dames schaatsploeg van ACE pharmaceuticals. Het seizoen 2007-2008 was het beste seizoen voor Astrid, ze werd 10e op het NK in Assen en heeft de Alternatieve Elfstedentocht (200km) op de Weissensee in Oostenrijk uitgereden.

Vorig seizoen kon Astrid door een langdurige peesblessure niet alles meer geven en daarmee kon het seizoen 2012-2013 als verloren worden beschouwen. Astrid: ‘Het was absoluut niet leuk om tijdens de wedstrijden langs de kant te staan kijken terwijl je eigenlijk heel graag mee wilt doen’.

Vanavond schaats ze om 19:00 uur voor de allerlaatste keer met startnummer 50 op het hoogste niveau een marathon en waarschijnlijk kan een mooier afscheid niet worden verkregen al was alleen al omdat haar laatste wedstrijd op de Coolste Baan van Nederland wordt gereden in het Olympisch Stadion.

De Weissensee blijft een hoogtepunt. ‘Misschien dat ik die ooit nog wel eens weer ga rijden, maar dan niet meer op het hoogste niveau, het is mooi geweest zo’.